Διατροφή

Η διατροφή είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της υγείας

Στο Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή στη Θεσσαλονίκη, αναγνωρίζουμε πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία ανάρρωσης και τη γενικότερη ευεξία των ασθενών. Για τον λόγο αυτό, το Τμήμα Παρασκευής Τροφίμων λειτουργεί με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη, εφαρμόζοντας πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων κατά EN ISO 22000:2018 (HACCP) και ISO 9001:2015.

Λαμβάνουμε υπόψη τυχόν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες και διαμορφώνουμε τα διαιτολόγια με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια και εξατομίκευση.

Διατροφική Εκτίμηση & Εξατομικευμένη Παρέμβαση

Η διαδικασία ξεκινά με αναλυτική αξιολόγηση του διατροφικού ιστορικού από τον κλινικό διατροφολόγο του Κέντρου. Σε συνεργασία με τον Φυσίατρο, τον Παθολόγο, τον ασθενή και – όπου χρειάζεται – τους συγγενείς του, θέτουμε συγκεκριμένους διατροφικούς στόχους που ενσωματώνονται στην ευρύτερη θεραπευτική στρατηγική.

Το κέντρο διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα ανάλυσης σύστασης σώματος τα οποία παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τα ποσοστά μυϊκής μάζας, λιπώδους ιστού, άλιπης μάζας, καθώς και ποσοστά ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων υγρών. Οι πληροφορίες αυτές, σε συνδυασμό με την κατάλληλη αξιολόγηση από τον εξειδικευμένο Διατροφολόγο μπορούν να φανούν εξαιρετικοί σύμμαχοι στην πορεία της αποκατάστασης.

Τα διαιτολόγια προσαρμόζονται δυναμικά ανάλογα με την πρόοδο και τις ανάγκες του ασθενούς, ενώ γίνονται τακτικές παρεμβάσεις και αναπροσαρμογές όπου απαιτείται.

Σεβασμός στις Προτιμήσεις και τις Πολιτισμικές Ιδιαιτερότητες

Προσαρμόζουμε τη διατροφή στις θρησκευτικές ή πολιτισμικές πεποιθήσεις των ασθενών, σεβόμενοι πλήρως τις προσωπικές τους επιλογές και ανάγκες. Οι διατροφικές παρεμβάσεις σχεδιάζονται με επιστημονική ακρίβεια και φροντίδα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων.

Ενδεικτικά προγράμματα διατροφικής υποστήριξης:

  • Μηχανικά τροποποιημένες τροφές
  • Τροφές για σίτιση μέσω γαστροστομίας ή ρινογαστρικού καθετήρα
  • Διαβητικά διαιτολόγια
  • Διατροφή για νεφρικές ή καρδιολογικές παθήσεις
  • Δίαιτες για γαστρεντερικά προβλήματα (π.χ. γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος, δυσκοιλιότητα)
  • Άναλη δίαιτα
  • Δίαιτα για ασθενείς με διαταραχές λιπιδίων
  • Διατροφή για χαμηλό αιματοκρίτη ή χαμηλά λευκώματα
  • Υπερθερμιδικά ή υποθερμιδικά διαιτολόγια (π.χ. απώλεια βάρους)
  • Διατροφή σε αγωγή με Sintrom
  • Δίαιτες χαμηλού φυτικού υπολείμματος
  • Διατροφή για τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες

Η διατροφική φροντίδα στο Κέντρο Αρωγή παρέχεται με επιστημονική υπευθυνότητα, ανθρωποκεντρική προσέγγιση και πλήρη ενσωμάτωση στο συνολικό πλάνο αποκατάστασης, ώστε να στηρίζεται κάθε ασθενής σωματικά και ψυχικά στην πορεία ανάρρωσής του.

Κύλιση στην κορυφή